775622655 info@dobryden.eu

Vůně dotváří atmosféru a náladu. A aby byl váš domov příjemným místem, ve kterém budete rádi trávit čas a rádi se do něj budete vracet, musí hezky vonět. Existuje mnoho způsobů, jak toho dosáhnout. Některé z těch přírodních si dnes představíme.

Svíčky a vonné tyčinky

Svíčky ani vonné tyčinky není třeba příliš představovat. Pro mnoho lidí to bude první řešení, když si chtějí provonět pokoje. Pro někoho to zase není vůbec jednorázová záležitost, svíčky nebo vonné tyčinky jim domovem voní neustále. Velkou výhodou je především ohromující výběr, který u obou existuje. Je téměř zaručeno, že najdete aroma, které vás zaujme. Důležité je ale upozornit na to, že se v některých z těchto výrobků objevují látky, které mohou být zdraví škodlivé – toluen, benzen, xylen a další. Proto vždy kontrolujte složení a hledejte přírodní alternativy.

Květiny, bylinky nebo koření

V seznamu přírodních vůní nesmí chybět ani květiny, koření či bylinky. Jejich svazky (ať už sušené či čerstvé) nejen provoní celý pokoj, ale také poslouží jako krásná rustikální dekorace. Pokud nechcete sušené rostliny nikam věšet, můžete jejich lístky či květy naplnit misku či jinou nádobu. Některé tyto vůně mají navíc další přínos. O levanduli se traduje, že zlepšuje spánek a působí jako přírodní repelent proti komárům. Jestliže často trpíte na rýmu či ucpaný nos, vyzkoušejte eukalyptus, rýmovník nebo máta. Se stresem pomůže jasmín, bazalka, santalové dřevo, heřmánek či vanilka. Vánoční náladu zase nejlépe navodí svazek tyčinek skořice.

Ovocná kůra

Příjemnou vůni vaším pokojům dodá také sušená kůra některých plodů – především ta z mandarinek a pomerančů. Z těch můžete vytvořit různé ozdoby nebo je namlit do pytlíčků a ty pak rozmístit po bytě či domě.

Jedlá soda

Jedlá soda je velmi univerzální prostředek. Hodí se na spoustu věcí a mimo jiné z ní vyrobíte výborný osvěžovač. Jak na to? Do nějaké elegantní skleničky či jiné nádobky .dejte jedlou sodu a esenciální olej. Na 50 g sody se doporučuje 10 kapek oleje. Ale samozřejmě záleží na osobních preferencích, někomu může vyhovovat více kapek a někomu méně. Skleničku nechte odkrytou, nebo na ní dejte proděravěné víčko. Jakmile přestanete vůni cítit, obnovíte ji nakapáním dalších kapek.

Katalytická lampa

Vynález katalytické lampy (nebo také berger lampy) se datuje už do 19. století. Původně se využívaly ve zdravotnictví, ale to dnes již neplatí. Vyrábějí se ve vysoce dekorativním provedení a slouží k neutralizaci pachů a vyčištění vzduchu. Často obsahují také aromata a proto prostory provoní.