775622655 info@dobryden.eu

V srdci kolumbijského regionu proslaveného pěstováním kávy se nachází nádherný prosklený dům, za který se jeho architekti z Vélez Valencia Arquitectos nemusí stydět. Dům leží na kraji přírodní rezervace Barbas Bremen, nedaleko města Pereira. Největší inspirací při návrhu byl výhled na Andy, který z domu je, a také okouzlující okolní příroda.  

Dům se leží ve výšce 1 700 metrů nad mořem a proto je možné očekávat příjemné teploty během dne (kolem 23 stupňů). Problémem mohou být ale chladné večery a noci. Klíčovým prvkem obývacího pokoje se tak stal krb. Má být centrem, u kterého se bude scházet celá domácnost, včetně přátel, když přijdou na návštěvu.

Množství využitých materiálů je celém interiéru velmi minimalistické. Jedná se o kombinaci tradičních kolumbijských cihel, travertinových podlah a nerezové oceli. Její povrch je tak naleštěný, že funguje jako zrcadlo. To nejen opticky zvětšuje prostor, ale také ho dělá vzdušnější a světlejší.

Důležitým prvkem, na který se architekti soustředili, byla udržitelnost. Dům tak dokáže sbírat dešťovou vodu a využít ji při splachování záchodu. Přítomny jsou i solární panely, ke kterým jsou připevněny baterie. Ty pak slouží jako záložní zdroj elektřiny.

Zdroj: Arch Daily

Fotografie: Yeferson Bernal Santacruz